Kuriozitete

Menopauza/ Bima që lehtëson afshet e nxehta, ul sheqerin dhe kolesterolin!

20:12 - 19.05.24 P. Gj.
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Është një përbërës kyç në kuzhinat e ndryshme në mbarë botën, duke rritur efektin e shijes së shumë pjatave. Kjo barishte e gjithanshme vlerësohet jo vetëm për aromën e fortë dhe shijen e tokës, por edhe për përfitimet e shumta shëndetësore.




Po flasim për sherbelën, popullariteti i së cilës nuk është aspak i rastësishëm. Karakterizohet nga një “fuqi” e jashtëzakonshme ushqyese, e përbërë nga një bollëk lëndësh ushqyese dhe antioksidantësh. Këto janë komponime jetike që, ndër të tjera, promovojnë shëndetin oral dhe përmirësojnë funksionin e trurit.

Për shkak të erës së saj të fortë, zakonisht përdoret në sasi të vogla dhe mund të gjendet e freskët, e tharë ose në formë vaji. Cilëndo formë që preferoni, një gjë është e sigurt: nëse e përfshini këtë bar jeshil në dietën tuaj, do të merrni të gjitha përfitimet e vlefshme që ajo ka për t’i ofruar trupit.

  1. Lehtëson simptomat e menopauzës!

Gjatë menopauzës, trupi përjeton një ulje të estrogjenit, gjë që çon në një gamë të gjerë simptomash të pakëndshme, të tilla si afshe të nxehta, djersitje, thatësi vaginale dhe nervozizëm. Sherbela përdoret tradicionalisht për të lehtësuar këto simptoma, pasi përmban përbërës që imitojnë funksionin e estrogjenit, duke ndihmuar kështu në zbutjen e këtyre shqetësimeve. Studimet e fundit, duke përfshirë një meta-analizë të vitit 2023, mbështesin efektivitetin e sherbelës në reduktimin e shpeshtësisë së afsheve të nxehta në menopauzë.

  1. Rregullon nivelet e sheqerit në gjak!

Gjethet e sherbelës së zakonshme janë përdorur tradicionalisht si një ilaç kundër diabetit. Hulumtimet e disponueshme tregojnë se sherbela mund të ndihmojë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak.

  1. Përmirëson kujtesën, humorin dhe funksionin e përgjithshëm të trurit!

Sherbela mbron shëndetin e trurit në disa mënyra. Së pari, është e pasur me komponime që veprojnë si antioksidantë, duke forcuar sistemin mbrojtës të trurit.

Kur konsumohet me doza më të ulëta ndihmon në përmirësimin e kujtesës, ndërsa me doza më të larta rrit humorin, vigjilencën, qetësinë dhe ndjenjën e kënaqësisë.

  1. Ul kolesterolin LDL (“i keq”).

Çdo 33 sekonda, një person në SHBA vdes nga sëmundjet e zemrës. Kolesteroli i lartë “i keq” LDL është një faktor rreziku kryesor për sëmundjet e zemrës, duke prekur më shumë se 50% të të rriturve amerikanë. CDC-ja vlerëson se 86 milionë të rritur mbi moshën 20-vjeçare në SHBA kanë nivele totale të kolesterolit mbi 200 mg/dL.

Sherbela mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit “të keq” LDL, i cili grumbullohet në arterie, duke paraqitur një kërcënim për shëndetin. Hulumtimet tregojnë se sherbela mund të ulë nivelet e kolesterolit LDL dhe të përmirësojë shëndetin e përgjithshëm të zemrës


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.